jeudi 7 février 2013

Poireaux au jambon et sa béchamel persillée




Ingrédients (pour 2 pers) : 

-          3 poireaux
-          4 tranches de jambon
-          1 Cs de beurre
-          2 Cs de farine
-          25 cl de lait demi-écrémé
-          2 Cs de chapelure
-          1 Cs de parmesan
-          2 Cs de persil

Préparation : 

Coupez les poireaux en tronçons d’une dizaine de centimètres, lavez-les et faites bouillir. Égouttez bien et enveloppez dans le jambon et placez dans un plat à gratin.

Faites la béchamel : faire fondre le beurre, ajoutez la farine et versez une partie du lait sur les grumeaux. Mélangez bien à l’aide d’une cuillère en bois et ajoutez le lait au fur et à mesure. Il faut que la béchamel ne soit ni liquide ni grumeleuse. Assaisonnez de sel et de poivre et ajoutez le persil haché. Répartissez sur les poireaux au jambon. Saupoudrez le tout de parmesan puis de chapelure et au four à 180° jusqu’à ce que ça commence à gratiner. 







English version / Creamy Ham-rolls leek (to vary with chicory) cooked with a parsley flavor ‘‘béchamel’’


Ingredients (for 2 pers) : 



-          3 Leeks
-          4 Slices of ham
-          1 Ss of butter
-          2 Ss of flour
-          25 Cl of semi-skimmed milk (2%)
-          2 Ss of breadcrumbs
-          3 Ss of grated parmesan or an handful of grated cheese (gruyere)
-          2 Ss of minced fresh parsley

Instructions : 

Remove green part of leeks, throw the bottom and cut it on 10 centimeters segments, then clean it and boil in hot water for 15 minutes. If you can drill the leek with your knife it’s baked! Dry well, because it’s full of water. Envelop each segment in half a slice of ham and place in a dish.
To make the béchamel: melt a knob of butter, add two soup spoons of four and mix with a wooden spoon. It has to look like a pastry, so if it’s too fluid add flour again. Combine with a bit of milk but be careful do not pour the whole it’s very important: so just a bit and stir gently. When mixing is homogeneous add milk again and repeat this until there are no lumps anymore. Season with a bit of salt and pepper, mince parsley and add it. Pour the béchamel on ham-rolls leek, spread grated parmesan and breadcrumb at the end. Put it in the oven at 360 F (18O° C) and bake for 30 to 40 minutes: until it’s crusty and almost golden brown.
 

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